Brainobrain

Mentalna Aritmetika za Brzo i Učinkovito učenje

NLP Tehnike u radu s djecom – Što je NLP za djecu?

2 min read

Neuro Lingvističko Programiranje je znanost o procesu razmišljanja. NLP tehnike znatno pridonose razvoju osobnosti i samosvijesti.

Povećanje svijesti o našim riječima pri stvaranju misli, uvelike nam može pomoći u poboljšanju naše osobnosti, ponašanja, aktivnosti i u ostvarivanju naših ciljeva.

Pozitivno razmišljanje, njegovanje emocionalne inteligencije, kreativno i slobodno izražavanje, međusobno poštovanje i uvažavanje, ključne su odlike i karakteristike našeg programa.

Kod djece buđenje samosvijesti dovodi do razvoja liderskih sposobnosti, samopouzdanja, oslobođenja od strahova, mudrijeg upravljanja resursima, lakšeg donošenja odluka, boljeg razlučivanja bitnog od nebitnog itd., a sve radi uspješnog postizanja najviših životnih ciljeva.

Iako sama kratica tj. naziv zvuči malo čudno zbog riječi “Programiranje”, samo ime poprilično opisuje o čemu se tu radi.

Neuro se odnosi na čovjekov mozak i neuronsku mrežu u našem organizmu. Putem 5 glavnih osjetila (vid, sluh, dodir, okus i miris) neuronska mreža prenosi informacije u mozak i mi reagiramo.

Lingvističko se odnosi na “sadržaj” koji putuje tim istim neuronskim mrežama. Taj sadržaj (uzrokovan podražajem) ljudski mozak bilježi kao slike, zvukove, taktilne osjećaje, okuse, mirise i riječi. Nakon podražaja slijedi reakcija, uobličavanje te izražavanje naših misli, verbalnom i neverbalnom komunikacijom.

Programiranje – U ovom slučaju, programiranje se odnosi na način na koji je sadržaj protumačen i kakva je naša reakcija. Budući da se reakcija može naučiti, pravilnim procesuiranjem dobijenih informacija, možemo pravilno i reagirati.

Putem NLP-a, sadržaj informacije može se bolje protumačiti, brže analizirati i polučiti kvalitetnija reakcija.

Primjena NLP-a u radu s djecom

Sudjelovanjem u Brainobrain programu, djeca putem više tehnika vježbaju mozak, te time stječu životno važne vještine.

NLP tehnike koje primjenjujemo u radu s djecom su:

– Vjera u vlastitu izvrsnost

– Jasno postavljanje ciljeva

– Razvijanje kritičkog razmišljanja

– Lijepo i bogato izražavanje svojih ideja i osjećaja

– Poštovanje sugovornika, uvažavanje različitih mišljenja, zastupanje svojih stavova, pristojno ponašanje

– Modeliranje uspješnih i moralno ispravnih uzora, njihova analiza i razlozi zbog kojih su uspješni

Jedna od metoda koja se koristi je i Mentalna Aritmetika

Spread the love