NLP za Djecu i NLP Tehnike u Radu s Djecom

Neuro Lingvističko Programiranje je znanost o procesu razmišljanja. NLP tehnike znatno pridonose razvoju samopoštovanja, pozitivne osobnosti i moralne samosvijesti.
nlp za djecu
NLP za Djecu

Što je NLP za Djecu?

Neuro Lingvističko Programiranje (NLP) je pristup koji se može primijeniti na razvoj dječjeg mozga i osobnosti kako bi se postigla željena promjena u ponašanju, mislima i uvjerenjima.

NLP za djecu je tehnika koja se koristi za poboljšanje komunikacije, učenja, samopouzdanja i samokontrole kod djece, pogotovo u fazi razvoja, dok su djeca još predškolskog i školskog uzrasta.

Iako se NLP tehnike uspješno primjenjuju i kod odraslih, NLP za djecu je uspješniji – djeca lakše i brže uče od odraslih.

Povećanje svijesti o našim riječima prilikom stvaranja misli, uvelike nam može pomoći u poboljšanju naše osobnosti, ponašanja, aktivnosti i u ostvarivanju naših ciljeva.

Pozitivno razmišljanje, njegovanje emocionalne inteligencije, kreativno i slobodno izražavanje, međusobno poštovanje i uvažavanje, ključne su odlike i karakteristike Brainobrain programa, koji uz ostale tehnike, koristi i NLP za djecu, koji je posebno prilagođen mladima.

Kod djece buđenje samosvijesti dovodi do razvoja liderskih sposobnosti, samopouzdanja, oslobođenja od strahova, mudrijeg upravljanja resursima, lakšeg donošenja odluka, boljeg razlučivanja bitnog od nebitnog itd., a sve radi uspješnog postizanja najviših životnih ciljeva.

Iako sama kratica tj. naziv zvuči malo čudno zbog riječi “Programiranje”, samo ime poprilično opisuje o čemu se tu radi.

Neuro se odnosi na čovjekov mozak i neuronsku mrežu u našem organizmu. Putem 5 glavnih osjetila (vid, sluh, dodir, okus i miris) neuronska mreža prenosi informacije u mozak i mi reagiramo.

Lingvističko se odnosi na “sadržaj” koji putuje tim istim neuronskim mrežama. Taj sadržaj (uzrokovan podražajem) ljudski mozak bilježi kao slike, zvukove, taktilne osjećaje, okuse, mirise i riječi. Nakon podražaja slijedi reakcija, uobličavanje te izražavanje naših misli, verbalnom i neverbalnom komunikacijom.

Programiranje – U ovom slučaju, programiranje se odnosi na način na koji je sadržaj protumačen i kakva je naša reakcija. Budući da se reakcija može naučiti, pravilnim procesuiranjem dobijenih informacija, možemo pravilno i reagirati.

Putem NLP-a, sadržaj informacije može se bolje protumačiti, brže analizirati i polučiti kvalitetnija reakcija.

Primjena NLP-a u Radu s Djecom

Sudjelovanjem u Brainobrain Programu Mentalne Aritmetike, djeca putem više tehnika vježbaju mozak, te time stječu trajne i životno važne vještine.

NLP za djecu koristi razne tehnike da bi se postigli slijedeći ciljevi:

 • Vjera u vlastitu izvrsnost
 • Jasno postavljanje ciljeva
 • Razvijanje kritičkog razmišljanja
 • Lijepo i bogato izražavanje svojih ideja i osjećaja
 • Poštovanje sugovornika, uvažavanje različitih mišljenja, zastupanje svojih stavova, pristojno ponašanje
 • Modeliranje uspješnih i moralno ispravnih uzora, njihova analiza i razlozi zbog kojih su uspješni

NLP koristi niz tehnika za postizanje ovih ciljeva, a ovdje su neke od najčešćih tehnika koje se primjenjuju na djecu:

 1. Vizualizacija: Djeca se uče koristiti maštu kako bi stvorila pozitivne slike i osjećaje koji će im pomoći da postignu svoje ciljeve.
 2. Promjena uvjerenja: Djeca se uče prepoznavati i mijenjati negativna uvjerenja koja mogu ometati njihov napredak. Ova tehnika pomaže djeci da vjeruju u sebe i svoje sposobnosti.
 3. Tehnika Ankora (Sidra): Djeca se uče koristiti različite fizičke pokrete ili geste kako bi prizvala i prizvala osjećaje samopouzdanja, mira ili koncentracije kad god im je potrebno.
 4. Modeliranje prema uzorima: Djeca se uče promatrati i oponašati modele uspješnog ponašanja poznatih osoba kako bi poboljšala vlastite vještine i sposobnosti.

Prednosti Korištenja NLP-a za Djecu

 1. Poboljšana komunikacija: Djeca uče kako bolje slušati i izražavati svoje misli i osjećaje, što može poboljšati njihove odnose s drugima.
 2. Samopouzdanje: Djeca uče promatranjem i oponašanjem svojih uzora kako bi stekla više samopouzdanja. To im pomaže da razviju pozitivno samopoštovanje i vjeruju u svoje sposobnosti.
 3. Učenje: NLP tehnike mogu pomoći djeci da razviju učinkovite strategije učenja, kao što su poboljšanje koncentracije i povećanje pamćenja.
 4. Samokontrola: Djeca se uče kako prepoznati i kontrolirati svoje emocije i ponašanje, što poboljšava njihovu sposobnost da se nose s izazovima i stresnim situacijama.

NLP za djecu samo je jedan od brojnih alata koje koristimo u našem programu. Druge tehnike uključuju Abakus Mentalnu Aritmetiku i razvoj Kreativnosti kod djece.

Scroll to Top